U bent : Onthaal >> Place Saint-Lambert >> Geschiedenis >> De site

De site

 
Luik is zowel een dochter van de rivier de Legia als van de Maas. Door de eeuwen heen heeft een aantal waterlopen geleidelijk aan het reliëf van de vallei gewijzigd, tussen de hoogvlakte van Hesbignon en de Maas. Twee ervan, de Rieu de Coqfontaine en de Rieu du Bois komen samen om de Legia te vormen. Bij de bron wordt hij overigens Glain, Rèwe of Rieu genoemd, en een beetje verder krijgt hij de naam "Legia". Deze rivier heeft ter plaatse van de Place Saint-Lambert een soort van puinkegel opgeworpen, bestaande uit slib in de vorm van een “voorgebergte” dat boven het hoogste peil van de Maas uitkomt, beschut tegen de noorderwind. Alle vereiste eigenschappen waren verenigd om van dit natuurlijke eilandje een pleister- en permanente verblijfplaats te maken. De site

Vanaf de prehistorie vond de mens hier alles terug wat hij kon gebruiken. Uit de rivier kon hij drinkbaar water putten. De heuvels in de buurt leverden dan weer het wild en het nodige hout voor woningen en verwarming. En dan mogen we nog niet vergeten dat de bodem van de vallei al vanaf het Neolithicum als weide gebruikt werd voor de dieren.

Dit vruchtbare slibeilandje is ook de plaats die in de eerste eeuw voor Christus gekozen werd om er een grote Gallo-Romeinse villa neer te zetten. Daar ontstond ook in de Hoge Middeleeuwen een eerste dorp, de plaats waar bisschop Lambertus martelaar zou worden. Het politieke en religieuze centrum van Luik, de Place Saint-Lambert, heeft na 9000 jaar nog altijd niets aan aantrekkingskracht ingeboet.

(gebaseerd op een tekst aangeleverd door de heer Joseph Deleuse)