U bent : Onthaal >> Place Saint-Lambert >> Opgravingen >> 1907-1909

Opgravingen 1907-1909

 
1907-1909Toen in oktober 1898 een riolering werd gelegd, werden artefacten uit de Gallo-Romeinse tijd en de middeleeuwen blootgelegd. We moeten echter wachten tot 17 september 1907 vooraleer de eerste echte opgravingen op de Place Saint-Lambert van start gaan ter gelegenheid van de aanleg van een gasleiding. Deze eerste opgravingscampagne had geen welomlijnd programma, aangezien men gewoon de sleuven volgde die de arbeiders opengelegd hadden voor de gasleiding. De stad vertrouwde het toezicht op de opgravingen toe aan het Archeologisch Instituut van Luik.

Het is Paul Lohest (1852-1910), burgerlijk ingenieur, Luiks gemeenteraadslid en lid van de Commission des Travaux, met een passie voor archeologie, die met de opgravingen begon. Naast de overblijfselen van de kathedraal, werden de resten van een Gallo-Romeinse villa en sporen van een prehistorische bezetting (sporen van neolithische hutten) blootgelegd.

De overblijfselen van een hypocaustum met zijn haard worden ontdekt in het westelijke transept van de kathedraal. Tijdens deze eerste opgravingsfase wordt de omgeving rond het hypocaustum zo ingericht dat ze vanaf 1910 bezocht kan worden. Een betonnen plaat wordt gegoten, gesteund op de funderingen van de kathedraal en op een centrale betonnen pijler. Men komt in de site via een luik, gevolgd door een trap die naar een bakstenen vloer leidt. Daar komt men midden in de geschiedenis terecht. Dit is geen museum dat het verleden in een glazen doos omsluit, maar pure emotie, ontmoeting en contact met al die generaties die deze stad gemaakt hebben tot wat hij nu is.