U bent : Onthaal >> Place Saint-Lambert >> Opgravingen >> 1990-1995

Opgravingen 1990-1995

 
Het Waalse gewest hervat de opgravingen vanaf 1990 wanneer een nieuw project voor de aanleg van een parkeergarage en een busstation opnieuw de overblijfselen onder het plein bedreigt. In dit project zouden enkel de twee koren van de kathedraal bewaard blijven en zou het rechterkoor als museum worden ingericht.

Gedurende zes maanden probeert men in allerijl te redden wat nog te redden valt. De werkzaamheden worden geleid door Jean-Marc Léotard van de Archeologische dienst in de Provincie Luik, van het Ministerie van het Waalse Gewest en van de Direction générale de l’Aménagement, du Territoire, du Logement et du Patrimoine (DGO 4), met de steun van de Universiteit van Luik. Na de eerste verwoestingen, worden actiegroepen opgericht, zoals SOS Mémoire de Liège, die oproepen voor het behoud van de site.

Bezoeken aan de opgravingen worden georganiseerd om de bevolking te sensibiliseren. Politici, ondernemers, archeologen komen samen in verschillende vergaderingen om tot een akkoord te komen en in september 1992 wordt het project voor een megaparking tot de helft teruggebracht en beslist men om een rijksweg te bouwen op funderingspalen om de archeologische ondergrond te bewaren. Daarmee zijn alle overblijfselen echter nog niet gered, want in het westen zou nog altijd overgegaan worden tot afbraak.
Men moet wachten tot 1994 vooraleer een wijziging van het plan een rondweg, en meteen het behoud van het westelijke koor van de kathedraal mogelijk zou maken. Hetzelfde jaar werden de gemetselde structuren, die verwijderd waren in 1982, weer op hun oorspronkelijke plaats aangebracht.

Na diverse aanpassingen aan het project kan men in 1995 overwegen om een definitieve bescherming van de site aan te vragen.
Later worden de overblijfselen overdekt met een beschermende betonnen vloer, waarbij tegelijk een wandelweg tussen de ruïnes aangelegd kon worden. Op initiatief van Robert Collignon, toenmalig Minister-President en belast met het erfgoed, koopt de Waalse regering de ondergrond van het toekomstige Archeoforum aan, dat daardoor dus eigendom van het Gewest wordt.