U bent : Onthaal >> Place Saint-Lambert >> Inrichting >> Inrichting van de ondergrondse ruimte : het Archeoforum

Inrichting van de ondergrondse ruimte: het Archeoforum

Met de financiële hulp van Europa werd een eerste bouwplaats ingericht voor de werkzaamheden burgerlijke bouwkunde, samen met de nodige aanpassingen om het Archeoforum toegankelijk te maken voor het publiek, van begin 2000 tot midden 2001 onder leiding van architect Daniel Boden volgens de plannen van Claude Strebelle. Deze eerste fase van het project omvatte de bouw van een ontvangstzone, de aanpassing en beveiliging van de technische toegang vanaf de tunnel van het busstation aan de Place Saint-Lambert, de constructie van loopbruggen voor de bezoeker, het doorboren van de slibwand, de aanleg van een verbindingstunnel naar de Espace Tivoli en de verwezenlijking van een toegangskelder op de Espace Tivoli, met een trap voor de bezoekers en een elevator voor het afvoeren van de grond.

De tweede fase van de werkzaamheden begon in januari 2003 en eindigde met de officiële opening van de site in november 2003. Ze bestond uit het invoeren van beschermende maatregelen en het toonbaar maken van de overblijfselen (voornamelijk airco), de museale installatie waarbij in ruime mate een beroep werd gedaan op beeld-, licht- en geluidstechnici, en waarbij ook een kantoortje werd geplaatst voor de verkoop van de kaartjes, een museumwinkel, een projectiezaal, een ontvangstruimte en een wandelpad doorheen de overblijfselen.

Het Institut du Patrimoine wallon lanceerde een openbare aanbesteding voor de aanleg bij gespecialiseerde firma’s in decorontwerp. Het hoofddoel was de plek een moderne toets te geven en te zorgen voor een wetenschappelijke vulgarisatie en voor emotie. Het project van de Canadees Yves Durand (Quebec) van de onderneming "Experience International" kwam als beste uit de bus. Yves Durand heeft een concept uitgewerkt waarin alle interessante aspecten van de site uit de doeken worden gedaan en deze omgevormd wordt tot een voor het publiek toegankelijke plaats. Daartoe heeft hij gebruik gemaakt van nauwkeurige informatie, van voorwerpen die ter plaatse ontdekt werden, met een verregaand gebruik van audiovisuele middelen, maar vooral van de inbreng van goed geïnformeerde gidsen.

De overblijfselen vormen het hart van de museografische opbouw die voorgesteld wordt door het Archeoforum van Luik waarrond "hedendaagse ruimten" gegroepeerd zijn. Ten slotte maken de gespecialiseerde gidsen met een grote passie voor geschiedenis en het Luikse patrimonium het bezoek aan het Archeoforum tot een belevenis.