U bent : Onthaal >> Het Archeoforum >> Voorstelling

Voorstelling

 
Het Archeoforum onder de Place Saint-Lambert is een "monumentale" infrastructuur van 3.725 m² (ongeveer 84 bij 44 meter). Deze afmetingen maken dit forum tot het grootste in Europa in zijn genre. Alle periodes uit de geschiedenis – van de Prehistorie tot de nieuwste tijden – komen er aan bod aan de hand van archeologische resten, zowel roerende als onroerende.
 
Voor zijn tiende verjaardag krijgt het Archéoforum een gloednieuwe scenografie en stelt het voortaan interactieve iPad-tablets ter beschikking van zijn bezoekers.
 
  

La Meuse

La première RTC Télé Liège Le Soir
 
Onder de Place Saint-Lambert
 
Het Archéoforum neemt klein en groot, liefhebbers of nieuwsgierigen mee op ontdekkingstocht naar de ontwikkeling van de vurige Stad van het begin tot nu. Stapsgewijs ontdekken jullie met een interactieve iPad-tablet of in het gezelschap van een ervaren gids de sporen van de eerste bewoners in de prehistorie, de overblijfselen van een indrukwekkende Romeinse villa, de crypte gebouwd op de plaats van de moord op Sint-Lambertus en de funderingen van de verschillende kerken en kathedralen, symbolen van de macht van het prinsdom gedurende zowat duizend jaar. Een totaal nieuwe scenografie met een duidelijk pedagogisch karakter toont ongeziene archeologische stukken en dynamische reconstructies. Er worden op de site nog geregeld opgravingen uitgevoerd en er worden originele tentoonstellingen in het teken van de evolutie van samenlevingen getoond.
 
Tablets, bezoeken en activiteiten
 
Als plaats voor overdracht van archeologische en historische kennis biedt het Archéoforum een rijk en gevarieerd geheel van voorstellen gezamenlijk uitgewerkt door wetenschappers en gidsen gespecialiseerd in begeleiding. Van het individuele vrije bezoek met een interactieve iPad-tablet in vier talen tot het gezellige groepsbezoek met gids, en een hele reeks activiteiten ontwikkeld voor specifieke publieksgroepen… het Archéoforum vormt een instrument van kennis binnen ieders bereik. Het gehele, geregeld up-to-date gebrachte aanbod kan u raadplegen op http://www.archeoforumdeliege.be/.
 

Sinds het Archeoforum in 2003 is opengegaan, heeft de site de volgende doelstellingen: 

  • De archeologische overblijfselen van de Place Saint-Lambert aan een zo ruim mogelijk publiek voorstellen;
  • Projecten uitwerken en een onderdak bieden voor de herwaardering van het patrimonium;
  • Bijdragen aan het culturele leven van Luik, in samenwerking met de verschillende lokale spelers;
  • Een unieke selectie voorstellen van werken over het patrimonium, de geschiedenis en over Luik, zowel voor volwassenen als kinderen;
  • Het beste uit het team naar boven halen en hun kennis verder ontwikkelen;


En dit, onder de supervisie van de wetenschappelijke commissie die stap voor stap samengesteld werd om het werk van de groep die instaat voor het dagelijkse beheer te ondersteunen, om te waken over de kwaliteit van wat de bezoekers wordt aangeboden en richting te geven aan het voortzetten van de wetenschappelijke werkzaamheden op de site.


Wij stellen u voor onze presentatievideo te bekijken.Video Bezoom